Törzskönyvek felvitele - rögzítése

A kutyák törzskönyveinek elektronikusan történő rögzítése!

Fontos, hogy mindig a legidősebb regisztrált kutyáknak az " Eredmények rögzítése a törzskönyvre " menüponttal kezdjünk!

A menüpont kiválasztásával listázza a már felvitt eredményeit az aktuális kutyánknak, ami bármikor bővíthető! ezek az eredmények fognak megjelenni a törzskönyvön az adott kutyánál! Az itt felvitt eredmények a mérvadóak azoknál a kutyáinknál akik regisztrálva vannak a rendszerbe!


 

Az " Új hozzáadása » "  menüre kattintva vihetjük fel az eredményeket.


 

1. Megadjuk az évet
2. Típust választunk :
Itt megkülönböztetünk  Országhoz kapcsolt és országhoz nem kapcsolt címek, szűrések és munkavizsga címeket, eredményeket!
Ha az országhoz kapcsolt címet választjuk akkor megjelenik az országok rövidítéseinek listája amiből kiválasztjuk az adott ország kódját, és utána az eredményt. Az országok kódjai megegyeznek az országok autó jelzéseivel. Aki nincs tisztában a rövidítésekkel, vagy nem egyértelmü, hogy melyik országhoz melyik kód tartozik azt ellenőrizheti az alábbi linken: Országkódok »

3. Eredményt választunk
4. Csatoljuk az igazolást
5. HozzáadjukListázva látjuk az eredményeket. Ezeket sorszámok megadásával sorrendezhetjük, hogy elöl jelenjenek meg a kiállítási címek, és utána a szűrési eredmények.

Ugyanezt a műveletet kell végigcsinálni az összes regisztrált kutyánknál!


Amennyiben több olyan szűrésünk van aminek az eredménye " Mentes " akkor először válasszuk ki a szűrési típust és utána az eredmények listájának a legaljás van egy üres mezőt és azt válasszuk ki!!!Amikor kiválasztottuk az összes olyan szűrést aminek az eredménye " mentes " akkor az utolsónál adjuk hozzá a " mentes " eredményt így az alábbit fogjuk kapni:


A törzskönyvon ez az alábbikaban néz majd ki:Ha ezzel megvagyunk akkor lehet rögzíteni a törzskönyveket.

Kattintsunk az adott kutyánknál a " Törzskönyv " menüpontra!


A rendszer automatikusan kitölti az adott kutya adatait. Amennyiben a tenyésztő neve és címe nincs kitöltve akkor két lehetőség áll fent:

1. a tenyésztő nincs regisztrálva az AAPKK oldalán ( külföldi, stb. ) Ekkor manuálisan tudjuk rögzíteni a tenyésztőt és a címét.

2. A kutya nincs hozzákapcsolva a tenyésztőhöz, mert esetlegesen hamarabb lett regisztrálva a kutya mint mondjuk a tenyésztő regisztrálta volna magát! Ez értelemszerűen abban az esetben áll fent ha valaki olyan magyarországi tenyésztőtől vásárolt kutyát, aki még a  kutya felvitelének időpontjában nem volt regisztrálva! Amennyiben ez áll fent akkor az adott kutya szerkesztésénél tudjuk a legalsó sorban  összekötni a kutyánkat a tenyésztővel!

Elkezdjük beírni az adott tenyésztő nevének egy részét, és kiadja a rendszer a már regisztrált tenyésztőket.


  Kiválasztjuk és elmentjük!

És akkor vissza a törzskönyvhöz!Ekkor már a  kutya adatai teljesen ki vannak töltve.. Alatta megjelenik a törszkönyv.
Ki kell tölteni értelemszerűen az összes ősét a kutyánknak és rögzíteni hozzájuk az eredményeket a már leírt módon! Mindig az apával és az anyával kezdjük a kitöltést! Azoknak a kutyáknak akiknek előzőleg lett rögzítve eredmény, vagy teszem azt más tulajdonában vannak, és a tenyésztő már rögzített hozzá eredményt akkor a kutya nevének beírásakor ( hasonlóan működik mint az előzőekben leírt tenyésztő kiválasztása ) kiválasztjuk a listából a kutyát és a rendszer automatikusan kiadja az eredményeit.

Amennyiben nem regisztrált a kutya ( külföldi stb. ) de már valaki korábban a saját törzskönyvén ezt felvitte akkor is kiadja a rendszer a kutyát amit kiválaszthatunk és akkor az összes ősét az összes eredményével együtt kitölti a rendszer!

Arra figyeljünk, hogy ha látjuk a listában a kutyát a legördülő mezőben akkor azt válasszuk ki, ne vigyük fel újra hogy ne legyen duplikálódás a rendszerben!
Amennyiben nem töltjük ki végig a törzskönyvet ( időhiány stb. ) aban az esetben sem vesznek el az adatok, bármikor folytathatjuk később!

Ha felvittük a kutya összes ősét abban az esetben a törzskönyvön csupa feketével íródott  (szerkeszt) feliratot látunk!
Ekkor megjelenik a " Törzskönyv előnézete » " és a " Törzskönyv mentése " menüpont!

Csak abban az esetben mentsük el a törzskönyvet amennyiben meggyőződtünk róla hogy minden helyesen van kitöltva  a Törzskönyv előnézete » menüpont segítségével! Ennek kattintásával ellenőrizhetjük az adatokat amiket felvittünk:Elmentés utána törzskönyv nem módosítható!

Az elmentett törzskönyvet bármikor megtekinthetjük az adott kutya Törzskönyv menüpontjára kattintva!Ezekből a törzskönyvekből generálódnak majd az adott párosításokból születendő kölykök törzskönyvei is!


Mielőtt még elkezdenénk  a munkát kérünk mindenkit, hogy javítsa ki mind a saját, mind pedig a kutya adatainál hogy a magyar helyesírás szabályait követve NE CSUPA NAGYBETŰVEL írjuk a saját illetve a kutyáink neveit, hiszen azok úgy kerülnek majd fel a törzskönyvre ahogy azokat leírtuk! A kutyánk neve is csak a nevét tartalmazza és semmilyen előtagot sem ( CH, JCh, stb. )